List 22. Kmetijški sveti gospodarjem in gospodinjam. [Kako pravu (frišnoj klajo živini pokladati^) Vodila aii (regelce) pri srovi klaji so tele: 1) Prenagel skok od srove klaje na suho ni dober; 2) ker srova klaja rada živino napenja , se mora srova (zelena) klaja le po malim in po redu dajati; 3) je srova klaja zlo sočna in vodena, je treba pred srovo klajo vselej nekoliko rezance ali scer suhe klaje dati, de živina srove prepožrešno ne žre; 4} koj po srovi klaji naj se nikdar ne da živini piti, scer jo napenjati začne; 5) srova klaja naj se vsak dan (frišna) domii prinese in poklaja; delj časa nakopičena se spridi; 6) ima srova klaja dolge stebla, je za živino bolje in tudi vec zda, ako jo gospodar rezati da. (De Markovo srovo maslo ali puter spet dobro postane), naj se raztopi, posname in opražene (gerostete) skorje kruha va-nj pomočijo. Krušna skorja mu bo žarkobo vzela, in srovo maslo bo spet dobro. [Metelka ali nemška detelja (JLucernerkleeJ se da za človeško jed kakor špinača skuhati, če se mlade perji ca od stebelj potergajo in jih potem ku-harca kakor špinačo napravi.