Načrtovanje okolju primernejših proizvodov v slovenskih proizvodnih podjetjih s certifikatom ISO 14001 - Radonjič, Gregor (Naše gospodarstvo, 2012)
Proizvodnja in uporaba proizvodov izjemno vplivata na obremenjevanje okolja ter izčrpavanje naravnih virov. Osnovna zamisel okoljskega načrtovanja proizvodov (ekodizajn) je z izboljšanim načrtovanjem zmanjšati njihove vplive na okolje v celotnem okoljskem življenjskem ciklu. Namen raziskave, opravljenena vzorcu proizvodnih podjetij v Sloveniji, je ugotoviti, koliko standard ISO 14001 za sistem okoljskega menedžmenta pripomore k ekodizajnu proizvodov oz. vpliva nanj. Ugotovili smo, kateri so najpomembnejši okoljski kriteriji oz. indikatorji, ki jih podjetja upoštevajo pri ekodizajnu, kateri so glavni motivacijski dejavniki in ovire v tem procesu in kje podjetja iščejo informacije o tovrstnem konceptu razvoja proizvodov.
Keywords: management; Slovenia; Slovenija; proizvodnja; vodenje; čista proizvodnja; proizvodi; onesnaževanje okolja; environmental protection; varstvo okolja; standardi; certifikati; inovacije; ISO standardi