Teacher educators navigating barriers and facilitators in teaching research-informed practice in Poland, Portugal and Hungary - Kowalczuk-Wale?dziak, Marta (Sodobna pedagogika, 2026)
Članek izhaja iz obsežnejše študije, ki raziskuje, kako visokošolski učitelji na Poljskem, Portugalskem in Madžarskem premagujejo ovire in izkoriščajo možnosti, povezane s poučevanjem raziskovalno podprte prakse v okviru začetnega izobraževanja učiteljev na magistrski ravni. Študija prinaša tudi priporočila za okrepitev tega procesa. Tematska analiza podatkov iz fokusnih skupin je razkrila vrsto ovir: institucionalno razdrobljenost in »molk politik«, omejitve v kurikulu in organizaciji, omejeno raziskovalno pismenost študentov in premalo izkoriščene priložnosti v obstoječih kurikulih začetnega izobraževanja učiteljev. Nasprotno pa ugotavljamo, da raziskovalno podprto prakso spodbujata predvsem individualna zavezanost in sodelovanje – identificiranje visokošolskih učiteljev kot raziskovalcev in motivacija za poučevanje raziskovalno podprte prakse, sodelovalne mikrokulture in porajajoča se radovednost študentov do raziskovanja – ter institucionalna odprtost in priložnosti. Kljub razlikam v kontekstih so udeleženci iz vseh treh držav poudarili potrebo po doslednih sistemih podpore, možnostih strokovnega izobraževanja za visokošolske učitelje in partnerstvih med šolami in univerzami. Študija ugotavlja, da je za ohranitev poučevanja raziskovalno podprte prakse v začetnem izobraževanju učiteljev potrebna sistematična podpora, ki usklajuje politiko, institucionalne okvire in poklicno kulturo, s čimer presega izolirana prizadevanja posameznikov.
Keywords: bodoči učitelji; izobraževanje učiteljev; magistrski študij; master’s studies; preservice teachers; raziskovalno podprta praksa; research-informed practice; teacher education