Quartz sand use in hydraulic and sanitary engineering - Kuzmanić, Tamara (Acta hydrotechnica, 2020)
V prispevku je podan pregled pridobivanja in uporabe kremenovega peska kot posebej zanimive vrste peska za gradbeništvo od nastanka nahajališč, preko metod rudarjenja in predelave do končne uporabe v gradbeništvu s poudarkom na uporabi pri filtraciji vode. Kremen je prisoten v sedimentnih, metamorfnih in magmatskih kamninah. Med tvorbo peska v fluvialnem okolju so kremenova zrna zelo odporna na vremenske vplive in mehansko obrabo, njihova velikost in oblika ostajata nespremenjeni tudi po premeščanju na daljše razdalje. Zato je kremen glavna sestavina večine naravnih peskov. Kremen in kremenov pesek sta zaradi svoje kemijske inertnosti in visokotemperaturne odpornosti vseprisotna surovina, ki se uporablja v širokem naboru gradbenih izdelkov. Naveden je primer nahajališča in obrata za predelavo kremenovega peska v Sloveniji kot konkretni primer njegove uporabe. Opisane uporabe kremenovega peska predstavljajo najboljše razpoložljive tehnologije v hidrotehniki in komunali, ki jih moramo uporabiti za prehod v krožno gospodarstvo, pametne hiše in pametna mesta.
Keywords: čiščenje vode; filter media; filtrirni mediji; granular media; granulometry; green infrastucture; kremenov pesek; peščeni filter; quartz sand; sand filter; water treatment; zelena infrastruktura; zrnati mediji; zrnavostna sestava