Vadba pilates pri starejših ženskah - Batagelj, Ema (Kakovostna starost, 2023)
Vadba pilates postaja vse pogostejša med starejšimi ženskami. Namen našega sistematičnega pregleda literature je bil na podlagi znanstvene literature predstaviti in preučiti učinkovitost vadbe pilates na opazovane parametre pri starejših ženskah. V sistematični pregled literature smo vključili sedem randomiziranih kontroliranih raziskav, ki so bile objavljene v zadnjih desetih letih. V vseh raziskavah so sodelovale zdrave ženske. Število posameznic v raziskavah je znašalo od 32 do 74. Terapije so v celoti obsegale od štiri do 18 tednov. Najpogostejši opazovani parametri so bili fleksibilnost, mišična moč ter ravnotežje. Ugotavljamo, da fleksibilnost, mišična moč in posturalna stabilnost vplivajo na ravnotežje, ki pa je povezano s tveganjem za padce pri starejših. Na podlagi sistematičnega pregleda literature in drugih pregledanih člankov ugotavljamo, da je pilates učinkovita intervencija za starejše ženske. Predvsem je pomembno, da se začne z osnovami, postopoma stopnjuje težavnost ter da se vadbo izvaja daljše časovno obdobje, saj ima pilates učinek na dolgi rok.
Keywords: menopavza; pilates; starejši; ženske