Države, narodi, manjšine: političnogeografski oris - Bufon, Milan (Geografski vestnik, 1997)
Prispevek vsebuje gradivo o nekaterih izbranih političnogeografskih temah in družbeno-teritorialnih pojavih ter obravnava zlasti vprašanje odnosa med državami, narodi in manjšinami. Podrobneje so prikazani sinhroni aspekti državnih pojavnih oblik in diahroni vidik razvoja sodobnega nacionalizma. Proučena sta še problem državnosti in uveljavljanje večinskih narodov v Evropi, ter tudi razmerje med njimi in tako imenovanimi "narodi brez države" oziroma nacionalnimi manjšinami. Na koncu poskuša prispevek podati nekaj možnih tipizacij evropskih držav glede na njihovo etnično sestavo, nacionalno "samozadostnost" ter narodnomanjšinsko bilanco.
Keywords: države; Europe; Evropa; meje; narodi; narodne manjšine; narodnostno vprašanje