Nekaj aspektov problema delovanja v sodobni sociološki teoriji - Stanković, Peter (Teorija in praksa, 1996)
Povzetek. Avtor poskuša v članku predstaviti svoje videnje kontroverze, ki se je v zadnjem času v teoretski sociologiji ponovno intenzivirala: ali utemeljevati sociološko pojasnjevanje skozi določujoče družbene strukture ali skozi avtonomne akterje. Svoj prispevek strukturira tako, da v sodobni sociološki teoriji identificira dve perspektivi, ki različno pojmujeta zgodovino sociološke misli. Prva izhaja iz stališča, da je v "klasični" sociologiji šlo za redukcionistično razlago družbenega (torej bodisi za "objektivizem" ali pa za "subjektivizem"), druga pa vidi utemeljitelje sociologije kot avtorje, ki so se poskušali izkopati iz takšnih enostranskih razlag. Pri tem se avtorju članka pokaže presenetljivo dejstvo, da se ti dve nasprotujoči si perspektivi o sociologiji v preteklosti popolnoma strinjata glede naloge sociologije v prihodnosti, ki naj bi bila teoretična sinteza. Avtor na koncu nakaže, da tudi ta nova usmeritev ni brez nevarnosti.
Keywords: sociologija; sociology; sociološke teorije; subjektiviteta; posameznik