Bird (aves) descriptions of Joannes Antonius Scopoli (1723-1788) - Vrezec, Al (Annales. Series historia naturalis, 2023)
Joannes Antonius Scopoli (1723-1788), avtor opisov najmanj 175 novih taksonov ptic, od katerih je 59 še vedno veljavnih, je bile eden najpomembnejših tvorcev ornitološke zgodovine v Evropi in na svetu, kljub temu pa je pogosto spregledan, njegova ornitološka zapuščina pa slabo raziskana in poznana. Dopisoval si je z Linnéjem in tako vplival na zgodnji razvoj razvoj sistematike in klasifikacije organizmov. Njegovo najpomembnejšo znanstveno delovanje je bilo med letoma 1754 in 1769 na Kranjskem (današnja Slovenija) in se je odrazilo v številnih publikacijah, ki temeljijo na njegovih izvirnih terenskih raziskavah. Med temi so ornitološke raziskave, objavljene v Annus I. Historico Naturalis, Descriptiones Avium (1769), medtem ko so bile kasnejše študije posvečene reviziji podatkov in opisov drugih raziskovalcev, med katerimi so najpomembnejši opisi iz odprav francoskega raziskovalca Pierra Sonnerata. Prispevek predstavlja pregled vseh taksonov ptic, ki jih je opisal Scopoli, kot nove (1) s pregledom interpretacij identitete in trenutnega taksonomskega statusa ter (2) s pregledom zbirk, ki vsebujejo tipske primerke vrst, ki jih je opisal Scopoli, s podatki o njihovem zgodovinskem in trenutnim statusom. Prispevek razkriva nekatera nova zgodovinska in taksonomska dejstva, ki so podlaga za nadaljnje zgodovinske in taksonomske študije ornitoloških prispevkov Joannesa A. Scopolija.
Keywords: collection; collezione; esemplari tipo; history of science; nomenclatura zoologica; ornithology; ornitologia; ornitologija; storia della scienza; taksonomija; tassonomia; taxonomy; tipski primerki; type specimens; zbirke; zgodovina znanosti; zoologia; zoological nomenclature; zoologija; zoology; zoološka nomenklatura