Polypropylene blends with m-EPR copolymers - Švab, Iztok (Acta chimica slovenica, 2018)
V delu smo preučevali vpliv dveh metalocenskih elastomerov na osnovi etilena/propilena (m-EPR1 in m-EPR2), ki sta se razlikovala v molekulski masi in viskoznosti, na mehanske, reološke in medpovršinske lastnosti. V iPP matrico smo dodali 2.5, 5, 10, 15 in 20 vol.% m-EPR elastomera. Ugotovili smo, da imajo mešanice iPP/m-EPR1 višje vrednosti torzijskega momenta mešanja, raztezka ob pretrgu in udarne žilavosti kot mešanice iPP/m-EPR2 zaradi višje viskoznosti taline m-EPR1 kot m-EPR2 elastomera. Manjše razlike v Youngovem modulu, meji plastičnosti in natezni trdnosti pri pretrgu kažejo, da natezne lastnosti mešanic iPP/m-EPR niso v veliki meri odvisne od viskoznosti ali molekulske mase, mešljivosti in velikosti sferolitov. Optimizirani diagrami kažejo, da so m-EPR elastomeri učinkoviti modifikatorji žilavosti za polipropilen in kažejo ugodno ravnotežje mehanskih lastnosti mešanic iPP/m-EPR.
Keywords: adhesion parameters; blend; isotactic polypropylene; mechanical properties; metallocene ethylene-propylene-based elastomers