Stališča delodajalcev do zaposlovanja oseb s težavami v duševnem zdravju - Plavšić, Jasmina (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Iz prakse Centra za poklicno rehabilitacijo (CPR) v okviru izvajanja storitev zaposlitvene rehabilitacije izhaja, da so osebe s težavami v duševnem zdravju (TDZ) težje zaposljive in zaposlitev tudi težje najdejo. Namen prispevka je z anketo ugotoviti, kakšno je stališče delodajalcev do zaposlovanja oseb s TDZ. Naša hipoteza je bila, da je delež delodajalcev, ki zaposlovanju oseb s TDZ niso naklonjeni, večji. Metode Preiskovanci so bili delodajalci različnih statusnih oblik in različnih izkušenj - takšni, ki izkušnje z zaposlovanjem oseb s TDZ imajo in takšni, ki teh izkušenj nimajo. Na spletišču Survey Planet je bila objavljena spletna anketa. K njenemu izpolnjevanju so delodajalce pozvali strokovni delavci naših treh enot (CPR Maribor, Murska Sobota in Ptuj). Sodelujoči so se do dvajsetih trditev, ki povzemajo predsodke do zaposlovanja oseb s TDZ, opredelili na 5-stopenjski lestvici. Rezultati Anketo je izpolnilo 58 delodajalcev. Dobra polovica prejetih odgovor predstavlja stališče delavcev, zaposlenih na vodilnih ali vodstvenih položajih. Zaključki Rezultati ankete nakazujejo, da delodajalci še niso povsem prepričani v sprejemljivost zaposlovanju oseb s TDZ in dopuščajo možnost, da bi z zaposlitvijo osebe s TDZ lahko tvegali materialno škodo. Odgovori na ostale trditve nakazujejo, da je vse več delodajalcev družbeno odgovornih, da se zavedajo različnosti in jo vse bolj sprejemajo. Med sodelujočimi je močno izraženo stališče, da imajo osebe s TDZ manj možnosti za zaposlitev kot ostali iskalci zaposlitve. Slednje ne glede na odgovore na ostale trditve nakazuje na to, da je stigmatizacija oseb s TDZ v praksi še vedno prisotna. Tudi v prihodnje bo potrebno odstranjevati negativne posledice stigme, tako na individualni kot tudi kolektivni ravni. Hipoteze, da je delež delodajalcev, ki zaposlovanju oseb s TDZ niso naklonjeni, večji, z rezultati ankete nismo potrdili.
Keywords: delodajalci; disabled persons; duševno zdravje; employers; employment; mental health; mental health problems; osebe z zmanjšanimi zmožnostmi; Rehabilitation, Vocational; zaposlovanje