Prevalenca urogenitalne klamidijske okužbe med asimptomatskimi mladimi obeh spolov; rezultati sponzorske raziskave "Jaz sem spodaj brez, pa ti?" - Kobal, Borut (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Urogenitalna okužba s Chlamydio trachomatis (CT) je ena pogostejših ozdravljivih spolno prenosljivih bolezni (SPB) v Sloveniji, vendar so podatki o razširjenosti asimptomatske okužbe pomanjkljivi. Namen raziskave je bil določiti prevalenco asimptomatske klamidijske okužbe med mladimi obeh spolov vtreh različnih slovenskih urbanih okoljih ter opredeliti dejavnike tveganja za nastanek okužbe. Metode V času od 15. oktobra do 15. novembra 2004 smo v izbranih zdravstvenih centrih v Ljubljani, Mariboru in Izoli zbirali urin prostovoljnih preiskovancev. V raziskavo so se lahko vključili spolno dejavni predstavniki obeh spolov, stari od 18 do 35 let, ki so morali biti navidezno zdravi in so se strinjali s sodelovanjem v raziskavi. Vsi udeleženci so moraliizpolniti anonimni vprašalnik, ki je zajemal podatke o izobrazbi, vzorcuspolnega vedenja, uporabi kontracepcijskih metod in sredstev ter podatkeo že prebolelih SPB. Okužbo s C. trachomatis smo dokazovali z molekularno metodo PCR. Vse preiskovance z dokazano okužbo s C. trachomatis smo ustrezno zdravili. Za določitev pomembnih dejavnikov tveganja smo uporabili metodo logistične regresije. Rezultati Raziskave se je udeležilo 2027 prostovoljcev, ki so poleg oddanega vzorca urina odgovorili na vprašalnik. Prevalenca klamidijske okužbe je bila 5,8%. Po razdelitvi udeležencev glede na starost smo ugotovili prevalenco 6,5% med mlajšimi od 25 let, v primerjavi s prevalenco 4,8% pri starejših od 25 let. Med obema podskupinama smo ugotovili podobnosti v vzorcu spolnega vedenja in uporabe pregradnih zaščitnih sredstev, ki znaša 10,9% pri mlajših in 9,1% pri starejših udeležencih. Kot neodvisni dejavniki, povezani z asimptomatsko klamidijsko okužbo, so se izkazali število dosedanjih spolnih partnerjev (p = 0,008), več kot en partner v zadnjih treh mesecih (p = 0,000), ter neustrezna uporaba kondomov (p = 0, 032).
Keywords: Adult; Chlamydia Infections; Chlamydia Trachomatis; dejavniki tveganja; Epidemiology; klamidija; Klamidijske infekcije; Odrasli; Polimerazna, verižna reakcija; Polymerase Chain Reaction; Urogenital Diseases; Urogenitalne bolezni; urogenitalne infekcije