Povezanost pojava površinskih razpok na nerjavni debeli pločevini z vrednostmi feritnih števil in indeksov razpokljivosti - Pohar, Cveto (Materiali in tehnologije, 2004)
V literaturi najdemo več formul za izračun ekvivalentov Cr in Ni ter feritnih števil (FNA) in indeksov razpokljivosti. Vse so dobljene statistično. V Acroniju uporabljamo za izračun FNA formulo, ki jo navaja Avesta Polarit, in za izračun indeksa razpokljivosti modificirano Schaefflerjevo formulo, kot jo navaja Schrewe. Čeprav je FNA navadno namenjena le za izračun delta-ferita v jeklu, smo pokazali, da je to število bolj povezano s pojavom kratkih prečnih razpok na robovih nerjavne debele pločevine kot indeks razpokljivosti. Veliko manj je vrednost FNA povezana s pojavom vzdolžnih razpokic. V zadnjem razdelku smo poskusili izpeljati formuli za oba ekvivalenta na spekulativen način. Za to smo morali privzeti dve hipotezi o vplivu atomov, ki zamenjujejo atome Fe, na fizikalne lastnosti jekla. Dobljeni formuli sta precej podobni Avestinim.
Keywords: nerjavno jeklo; pločevina; zvari; razpoke; feritno število