Independence of judiciary in Slovenia - Zajc, Katarina (Acta Histriae, 2014)
Članek analizira neodvisnost slovenskega sodstva po odcepitvi od Jugoslavije in spremembi družbenega režima po letu 1991. Postavi se vprašanje ali je Slovenija vzpostavila neodvisnost sodstva kot enega temeljev pravne države. Za analizo neodvisnosti sodstva je uporabljen Landes - Posner model neodvisnosti pravosodja ter teorija neodvisnega sodstva. Članek zaključi, v skladu z ugotovitvami Vlade in Vrhovnega sodišča iz leta 2001, da je slovensko sodstvo po črki zakona neodvisno. Dogodki povezani s sprejetjem Zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter drugih predpisov, skupaj s tremi odločitvami Ustavnega sodišča, pa puščajo dvom o neodvisnosti slovenskega sodstva v letih 2006-2012. Članek zaključi, da je morebitni poseg v materialno neodvisnost sodstva mogoče razložiti na dva načina. Poseg je lahko posledica šibke politične konkurence v Sloveniji, kar daje izvršilni in zakonodajni oblasti motivacijo za poseg v neodvisnost sodstva. Po drugi strani pa je lahko poseg v neodvisnost sodstva v Sloveniji naključen in nima negativnih posledic, kar pa je potrebno še preučiti z nadaljnjo empirično analizo.
Keywords: independence; sodstvo; judges; neodvisnost sodstva; judiciary; pravosodje; wages; sodniki; plače; political competition; politična konkurenca; Slovenia; Slovenija