262 Kompost je gnoj, katerega napravljamo iz raznih gospodarskih odpadkov, živalskih, rastlinskih in rudninskih. Kompost, je jako važen za vsako gospodarstvo, ker ima v sebi najboljše redilne snovi za rastlinstvo, kakor dušeč, fosforjevo kislino, kali i. t. d. in to v takem stanju, da je rastline lahko posrkajo. Seveda je vrednost komposta jako različna in se ravna po tem, iz kacih odpadkov se naredi. Največje vrednosti za pripravo komposta so živalski odpadki, kakor, kosti, kri, dlaka, usnjeni odpadki, odpadki strojarij, perutninski gnoj, hrošči, gosenice, polži, odpadki limskih tovarn i. t. d. Od rastlinskih odpadkov se porabijo za kompost, raznovrsten plevel, kolikor je mogoče svež, da se ložje razkroji, krompirjevina, listje, odpadki od prediva, žaganje, spridene preše, odpadki v kletih, v katerih so bili spravljeni krompir, repa, korenje i. t. d. Da pa plevelno seme zgubi kaljivost, se mora poprej politi z vrelo vodo, predno se tak plevel dene v kompostni kup. Od rudninskih snovij je za kompost cestno blato in blato iz cestnih jarkov, od rek in iz bajarjev, pepel, saje i. t. d. Premogov pepel. Za kompost porabi se vse, kar ima v sebi kako gnojino vrednost, kakor smeti, kuhinski ostanki, kolikor se ne pokrmijo, pomije, razno umazana voda. Pri pripravljanji komposta prideni apna, da s tem pospešiš razkrajanje. Razkrajanje pospešuje tudi gnojnica. Stvari, ki se porabijo za kompost se v kakem senčnem kraji nalože na kup in s prstjo pokrijejo, da plini ne uhajajo. Da kup ostane vedno svež, mora se z gnojnico ali z vodo polivati. Včasih je treba kupe preriti, da se vse bolj jednakomerno zgnoji. Če je mnogo za kompost porabljivih tvarin, napravi naj se rajši ves kupov nego jeden sam prevelik. Kompost je hiter gnoj, zato ž njim gnojimo dragocenejšim rastlinam. Posebno je dober za travnike. Pa tudi na polji se da dobro porabiti. O kompostu se je sicer že mnogo pisalo, ali nam se je vendar zdelo potrebno še opozoriti kmetovalce, ker večkrat vidimo, kako je razmetano okrog kmetskih domov razna stelja, ki bi se na ta način dala dobro porabiti za gnoj. Kmetijstvo.