E. Deisinger: Velik narodni in gospodarski pomen lipe Mnogo poezije se suče okrog lipe, v pesmih jo opevamo kot slovensko narodno drevo, zato poveličujmo slovenski prostor s tem domačim narodnim drevesom. Zavita v zarjo slovanstva diha veličino, lepoto, krepi posameznikovo življenje ter življenje naroda s pomnežem zgodovine slovenskih rodov tja v vekove, uči nas spoznavati smeh in bol minulih pokolenj, njihovih šeg in zborovanj pod njeno krošnjo, z vonljivimi cvetovi in ličjem pa je prijateljica našemu življenju in zdravju. Lipov čaj je namreč vsakovrstno zdravilo zoper prehlad, kašelj in podobno; o njenem cvetju pa pravi pesem: Oj beli cvet, prežlahtni cvet! Devištva venec je deklet. nedolžnejših in lepših rož na zemlji celi ne doboš! še dandanes nosijo neveste k poroki na glavi deviški venec iz voščenih rož, ki predstavljajo lipovo popje in cvetje. Zato bodi proslavljeno, ti edinstveno slovensko narodno drevo, kajti v senci lipe so snivali slovanski rodovi, v njeni krošnji so se pozibavali ptički, pojpč lepšo pesem bodočim slovenskim pokolenjem, po njenem cvetju so brenčale čebelice, v njenem ličju pa so skriti čudoviti zdravilni lekovi! Z izkušnjami in tradicijo stoletij obteženo slovensko drevo, v katero je vtkano milijon sanj slovenskih pokolenj, ne zavrzimo, ampak ga včlenimo v našo narodno kulturno imovino kot sestavni del. Krasimo z njim naše poljske poti, ulice, dvorišča in vrtove, zasajajmo ga vsepovsod, kjer je krpica zemlje prosta! Ne samo v narodnem, tudi v gospodarskem oziru zasluži lipa našo posebno pažnjo. V llpovih semenih tiči veliko bogastvo. To bogastvo je olje, ki lahko tekmuje celo z olivnim oljem. Naše lipe cveto vsako leto zelo bogato in imajo vedno silno mnogo semen. Ta lipova semena vsebujejo veliko množino olja (do 58%) ter prekafiajo v množini olja v semenih celo oreh, sončno rožo in olivno palmo. Lipovo olje je po kakovosti mnogo boljše od olivnega ter od laškega, ima svetlo čisto barvo, fin okus, je brez kake vonjave ali grenke primesi, ne postane nikoli žaltavo, dasi ga lahko pustimo poljubno dolgo časa v odprtih posodah na zraku. Nikdar ne spremeni svojega okusa in svoje sestave na zraku, ker spada med ona olja, ki nimajo do kisika nobene afinitete (sorodnosti). Pridobivamo ga: 1. s stiskavanjem (prešanjem) kakor pri lanu, all pa 2. iz zmletih semen po oddestiliranju s petrolejevim etrom. S pridobivanjem namiznega olja iz lipovih semen bi si naš narod v gospodarskem oziru zelo opomogel, zacvetela bi lahko domača industrija za proizvodnjo namiznega lipovega olja, prihranili bi pa s tem tudi visoke izdatke za uvoženo olivno in laško (belo) olje.