Novinarstvo in internet - Erjavec, Karmen (Teorija in praksa, 2012)
Avtorici analizirata osebnostne značilnosti piscev sovražnega govora v komentarjih pod spletnimi novinarskimi prispevki. S poglobljenimi intervjuji poskušata prepoznati njihove vrednote in prepričanja ter vrsto osebnosti. V prvo skupino spadajo "vojaki", ki so organizirani, v drugo pa "verniki", "igralci" in "nadzorniki", ki delujejo na lastno pobudo. Glavni motiv vojakov in vernikov je izpolnjevanje poslanstva, zanje je značilna avtoritarna osebnost. Igralce motivirata vznemirjenje in zabava, nadzornike pa pritegovanje pozornosti k družbenim neenakostim; za ti dve podskupini je značilna libertarna osebnost
Keywords: Hate speech; Sovražni govor; Journalism; Novinarstvo; Commentary; Komentar; Spletno novinarstvo; Online journalism; Readers; Internet; Bralci; Slovenia; Slovenija