Media reporting patterns in Europe - Zografova, Yolanda (Javnost (Ljubljana), 2012)
Množični mediji so ključni družbeni akterji v artikulaciji tem javnih zadev v evropski javni sferi. S posredovanjem sporočil, simbolov in pogledov o ključnih vprašanjih lahko mediji vplivajo na pomembnost tem v evropski javni sferi. Članek raziskuje vzorce medijskega poročanja o pomembnih temah, ki zadevajo EU, še posebej izgrajevanje EU in reformno pogodbo, v 16 evrospkih državah, vključno s Turčijo. Članek analizira vsebino 77 tiskanih in elektronskih medijev, pri čemer se osredinja na dve dimenziji medijskega poročanja: pogostost poročanja ter stališča, ki so jih izrazili akterji med poročanjem o temah, ki zadevajo EU. Rezultati kažejo, da je v času zbiranja podatkov (maj-oktober 2008) prevladovalo specifi čno državno poročanje in da ni bilo skupnega vzorca medijskega poročanja. Članek poudarja močno medsebojno povezanost med tipom članstva držav (stare in nove članice ter nečlanice) in artikulacijo obeh analiziranih tem in tudi drugih vprašanj glede evropskega povezovanja v medijih.
Keywords: Europe; Evropa; mass media; množični mediji; informiranje; vplivi; javna sfera; javnost