Ceramic petrography, mineralogy and typology of eneolithic pottery from Krašnja, Slovenia - Žibrat Gašparič, Andreja (Documenta Praehistorica, 2014)
V članku predstavljamo eneolitsko lončenino z novoodkritega najdišča Krašnja pri Lukovici v osrednji Sloveniji. Najdišče je bilo AMS 14 C datirano in je sočasno z najdišči iz območja Ljubljanskega barja. Lončenino smo lahko rekonstruirali v različne tipe posod, med drugim lonce, sklede, skodelice in čaše, ki smo jih nato preiskali še s petrografsko metodo in metodo rentgenske difrakcije. Dodatno smo preiskali tudi sledove glinenih oblog stene in tal ene od dveh eneolitskih peči, ki smo jih odkrili na najdišču. Rezultati kažejo, da so lončarji v obdobju eneolitika uporabljali različne glinene mase za pripravo posod, vendar predvsem en lončarski recept z dodanim zdrobljenim kalcitom. Naravno surovino, glino, so morda nabirali v sosednji dolini, ki se nahaja južno od najdišča Krašnja.
Keywords: ceramic; datiranje; keramika; Krašnja; lončevina; Lukovica; Lukovica pri Domžalah; neolitik; posode; prazgodovina; Slovenia; Slovenija