List 3. O mlekarski razstavi. Iz uradnega poročila ministerskega po „Gosp. Listu".. Ali imamo soliti surovo maslo (puter) ali ne? V severnih deželah solijo surovo maslo, v južnih pa solč le tisto maslo, katero se kuha , fino opresno 18 maslo pa se ne soli. Sol spravi iz masla nekoliko vode, mlečnega sladorja in sirnine. Mlečni slador in sirnina pa ste ravno dve tvarini, ki vzročujete v družbi z vodo razkrojen)e putra. Sol tedaj poviša dobroto masla, ker stori, da stanovitneje in zdravo ostane. Ker se vže tako vse jedi šole, kakor tudi vsakter vsaj nekoliko osoli surovo maslo, ko ga j6, ja3no je, da je v vsakaterem oziru opravičeno, da se puter koj osoli, ko se napravlja. Pa še drug vzrok je, ki dokazuje potrebo, da se soli 3urovo maslo. Sol pripomore, da se bolje izdela maslo , kajti ona stori, da se loči v mleku sirnina od maslene tolščobe. Samo mleko se kaj težavno čisti; kedar pa se dodd mleku nekoliko kuhinjske s>li, vrši se čiščenje hitreje. Tako moremo odpraviti vso sirnino iz masla, s ton pa dosežemo najboljše maslo.