Novosti v patogenezi in zdravljenju sepse - Jereb, Matjaž (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Huda sepsa in septični šok predstavljata najpomembnejši vzrok smrtnosti pri bolnikih na intenzivnih oddelkih. Pojavnost sepse se je v zadnjih desetletjih povečala, smrtnost septičnega šoka pa se navkljub napredkuintenzivne medicine v zadnjih 25 letih ni bistveno zmanjšala. Klinična slika težke sepse in septičnega šoka je pretežno posledica motene regulacije imunskega sistema, ki jo sprožijo sestavine bakterijske celične stene, endotoksini in eksotoksini. Vnetna kaskada in citokini igrajo pomembno vlogo v patogenezi sepse. Zaključki. Zgodnje in ustrezno protimikrobno zdravljenje ter sanacija žarišča okužbe izboljšata preživetje bolnikov s sepso. Zdravljenje z različnimi imunomodulacijskimi učinkovinami (antiendotoksini, antimediacijske učinkovine in stimulatorji imunskega sistema) v preteklosti ni pomembno znižalo smrtnosti bolnikov s sepso. V zadnjih letih so kljub temu novosti pri obravnavanju bolnikov s sepso. Zdravljenje z aktiviranim proteinom C, zgodnja hemodinamska podpora, intenzivno zdravljenje z inzulinom, nizki odmerki kortikosteroidov in majhen dihalni volumen pri akutni okvari pljuč ali sindromu akutne dihalne stiske lahko pomembno izboljšajo preživetje bolnikov s težko sepso ali septičnim šokom. V članku so pregledno prikazane novosti v patogenezi in zdravljenju sepse.
Keywords: antibiotic; Antibiotics; Antibiotiki; Anti-Inflammatory Agents, Steroidal; Beljakovina C; Diagnosis; Immunosuppression; Imunosupresija; Inflammation Mediators; Insulin; Intensive Care Units; Intenzivna oskrba, enote; Inzulin; Mnogoorganska odpoved; Mortality; Multiple Organ Failure; patogeneza; Physiopathology; Protein C; Protivnetna zdravila steroidna; Sepsa; Sepsis; Sepsis Syndrome; Septični sindrom; Shock, Septic; Šok septični; Therapy; Vnetje, posredniki; zdravljenje