Prednostne delnice brez glasovalne pravice in vinkulirane delnice pri sklepanju o rednem povečanju osnovnega kapitala - Drnovšek, Gregor (Podjetje in delo, 2014)
Zaradi varstva delničarjev ZGD-1 določa izključno pristojnost skupščine za odločanje o rednem povečanju osnovnega kapitala. Medtem ko je samoumevno, da o takšni spremembi odločajo imetniki navadnih delnic, zakon v določenih primerih zahteva, da pri odločitvi sodelujejo tudi imetniki prednostnih delnic brez glasovalne pravice. Če namerava družba povečati osnovni kapital z izdajo vinkuliranih delnic, morajo v določenih primerih delničarji s tem posebej soglašati. Opisani primeri so obravnavani v tem prispevku.
Keywords: Das Kapital; delnice; delniške družbe; kapital; management; odločanje; upravljanje