317 Obrtnija. Poskušanje lima. Po stari navadi se sodi dobrota lima potem, da se dene v vodo in čez 12 ali 24 ur stehta. Čim boljši je lim, temveč vode neki vzame v se. Posebno zanesljiva ta metoda ni, ali v praksi se lahko izvede. v Ce tudi ni na tem načinu dosti ležeče, ali vsaj že to izvemo, če se lim v hladni vodi raztopi ali ne. Lim, ki se razstopi v mrzli vodi, ni dober, naj se še tako hvali. Če voda, v kateri se lim namaka, postane rujava, je to znamenje, da je lim slabše vrste. Važno je tudi, koliko se lim premeni v vodi. Če ohrani po 24urnem namakanji prejšnjo zveznost je znamenje, da je dober, ako se pa spremeni v malo vkup se držečo maso, je to znamenje, da je slab. Najbolje pa na sledeči način preiščemo, koliko je vreden lim: Vzame se 250 gramov lima in 6 ur moči v 1 1/2 litru vode, potem se pa dene lim z vodo v aparat za kuhanje lima. Da se prepričamo, če lim ohrani po dolgem kuhanji svojo zvezno moč, ga kuhamo tako dolgo, da vsa zmes, ki je sprva tehtala 1750 g tehta le še 900 gramov. S tem limom delajo se praktični poskusi. Vzameta se dva različna lesova po 1/2 metra dolgosti in 5 centimetrov v širokosti in debelosti. Prežagata se pa sredi, tako dobimo po 1/i metra dolge konce. Sedaj se vzameta dva taka konca in sicer j eden iz trdega in j eden iz mehkega lesa in se zlimati prežagani plostvi. Sedaj se pa deneta v kakšen suh prostor tri dni. Po tem času se pa začne poskušati z oteženjem. Les se podpre na obeh koncih in potem se nanj nakladajo uteži počenši s v 25 kilo. Prideva se potem vedno po pet kilo. Ce je lim dober, nese najmanj 75 kilo. Da pa moremo lim dobro presoditi, moramo delati še poskuse s samo trdima in s samo mehkima lesoma. Opomniti pa moramo, da se za take poskuse mora jemati vselej le suh les in vsako oteženje se mora pustiti vplivati le malo časa. Priklada se namreč po pet kilo vsako minuto. Tako poskušanje lima je najzanesljivejše, seveda ni vselej lahko izvedljivo. Posebno manjši mizarji ne bodo mogli na ta način poskušati lima.