Staranje jajčnikov in zdravljenje neplodnosti - Meden-Vrtovec, Helena (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Zaradi spremenjenih socialnoekonomskih razmer se starost žensk ob prvi nosečnosti veča. Vse številnejše so ženske, ki iščejo pomoč zaradi neplodnosti v poznih tridesetih letih. Degenerativne spremembe v jajčniku se pričnejo že po 35. letu starosti, po 38. letu pa se pojavljajo še znamenja hormonskih sprememb (FSH, inhibin) in spremembe v menstruacijskem ciklusu. Zato se tudi plodnost bistveno zmanjša. Material in metode. Postopki oploditvez biomedicinsko pomočjo (OBMP) so pri starejših ženskah manj uspešni kot pri mlajših. Primerjali smo uspešnost postopkov OBMP pri ženskah, starejših in mlajših od 38 let, in sicer glede umetne homologne osemenitve (IUI), zunajtelesne oploditve in prenosa zarodka (NF-ET) in neposrednega vnosasemenčice v jajčno celico (ICSI). Rezultati. Pri ženskah, zdravljenih z lUI in starejših od 38 let, smo ugotovili le 3,7% nosečnosti na bolnico in 1,5% na ciklus, pri mlajših od 38 let pa 28% nosečnosti na bolnico in 9,9% na ciklus. S postopkom IVF-ET je bila stopnja nosečnosti pri starejših od 38 let 16% na bolnico in 14% na ciklus, pri mlajših pa 28% na bolnico in 25% na ciklus. V skupini starejših žensk smo registrirali spontane splave v 21%, pri mlajših pa v 13%. Zdravljenih z metodo ICSI je zanosilo 11% žensk, starejših od 38 let (9% na ciklus), pri mlajših pa je bila stopnja nosečnosti na bolnico25% in na ciklus 22%. V starejši skupini je bilo 26% spontanih splavov,v mlajši 14%. Zaključki. Pred uvedbo postopkov OBMP morajo biti ženske, starejše kot 38 let, natančno obveščene o majhni stopnji uspešnosti zdravljenja in o visokem odstotku spontanih splavov.
Keywords: Age Factors; Fertilization In Vitro; ginekologija; human pregnancy; in vitro fertilization; Infertility, Female; Jajčnik, odpoved, prezgodnja; jajčniki; Menstrual Cycle; Menstrualni cikel; neplodnost; Neplodnost ženska; Nosečnost; Oploditev in vitro; Ovarian Failure, Premature; Pregnancy; staranje; Starostni faktorji; therapy; woman; zdravljenje; zunajtelesna oploditev; ženske