Likovna umetnost v Mariboru v času nemške okupacije 1941–1945 - Iskra, Anja (Studia Historica Slovenica, 2021)
Članek obravnava organizacijo likovnega življenja v Mariboru v času nemške okupacije. Na podlagi arhivskega gradiva so predstavljeni različni vidiki delovanja mariborske podružnice graškega Združenja štajerskih umetnikov in ljubiteljev umetnosti (nem. Kameradschaft Steirischer Künstler und Kunstfreunde) ter umetniške razstave, ki so se zvrstile v Mariboru od leta 1941 do 1943. Delo mariborskega združenja je postavljeno v kontekst nemške okupacijske politike na Spodnjem Štajerskem, predvsem v oziru njihovih prizadevanj po čimprejšnjem ponemčenju in priključitvi tega območja k tretjemu rajhu.
Keywords: cultural policy; exhibition policy; German occupation; Kulturna politika; likovna umetnost; Maribor (Slovenia); Nemška okupacija Slovenije (1941-1945); razstave; Sodobna likovna umetnost; visual art; Združenje štajerskih umetnikov in ljubiteljev umetnosti