Problematičnost določbe o avtorskih delih iz delovnega razmerja v 101. členu ZASP za odprto znanost - Bogataj Jančič, Maja (Delavci in delodajalci, 2025)
101. člen Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (v nadaljevanju: ZASP) vzpostavlja domnevo o prenosu materialnih avtorskih pravic od delavca na delodajalca, kadar delojemalec ustvari avtorsko delo pri izpolnjevanju svojih obveznosti ali po navodilih delodajalca. Na Inštitutu za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIPI, smo v letih 2024 in 2025 s podporo programa Knowledge Rights 21 pripravili študijo o ovirah in spodbudah za odprto znanost v ZASP, v okviru katere smo analizirali avtorsko-pravno zakonodajo treh držav. V tem prispevku bo predstavljena problematičnost določbe 101. člena ZASP, ki je lahko velika ovira za odprto znanost, včasih pa se lahko izkaže prav nasprotno. V zaključku bo predstavljena smer rešitve problematike.
Keywords: avtorska dela iz delovnega razmerja; Avtorske pravice; copyright; incentives for open science; material copyright; materialne avtorske pravice; obstacles to open science; odprta znanost; open science; ovire za odprto znanost; spodbude za odprto znanost; works of authorship from employment