Mladinska fantastična pripoved in njena umestitev v koncept sodobne slovenske mladinske fantastične proze - Artnik, Gregor (Revija za elementarno izobraževanje, 2012)
V prispevku je izveden poskus žanrske tipologije sodobne slovenske mladinske fantastične proze na podlagi predhodne obravnave sodobne mladinske fantastične pripovedi in druge področne terminologije. Podlaga zanjo so vsebinske in strukturne značilnosti fantastične literature kot nadžanra. Ob tem, da slovenska fantastična pripoved pogosto ni tako obsežna kot sorodni teksti v zahodni literaturi, so evidentni tudi vplivi žanrskega spajanja, ki v srži slovenske fantastične pripovedi pogosto združuje prvine distopije, fantazije, grozljivke, mita in tudi znanstvene fantastike.
Keywords: Slovene literature; Slovenian literature; slovenska književnost; fantastic prose; fantastična proza; tipologija; typology; young adult literature; mladinska književnost