Vzgoja za odgovornost in avtonomijo kot sidrišče smisla, ki ga učitelji lahko najdejo v svojem delu - Rojc, Gregor (Monitor ISH, 2021)
Viktor Frankl je dokazal, da je smisel ključnega pomena za človeka. Učitelj, ki vidi smisel v svojem delu, se bo lažje prebil skozi težka obdobja svojega profesionalnega življenja. Učitelj ne sme le poučevati, pač pa mora tudi oblikovati značaj učenca. Pri tem mora izhajati iz ljubezni, ki pa ne sme biti posesivna ali takšna, da bi dušila potencial. Z vzgojo lahko učitelj oz. šola učvrščuje dobre in korigira morebitne slabe vedenjske vzorce, ki jih otrok prinese iz družine. Udejanjanje vzgoje preko dobrega učiteljevega zgleda je za učenca ključnega pomena. Smisel svojega dela lahko učitelj najde torej v ohranjanju učenčeve eksplicitne singularnosti in avtonomije. Učenec, ki je obravnavan kot individuum, ohrani poleg svoje svobode tudi svobodi inherentno odgovornost. Takšen učenec prav tako lažje prepoznava eksplicitno singularnost ostalih ljudi. Učitelj pri svojem delu ne bo nikoli dosegel popolnosti, pomembno pa je, da vztraja in se po njej steguje.
Keywords: a student; a teacher; freedom; individuality; individualnost; ljubezen; love; meaning; odgovornost; pedagoški delavci; pedagoško delo; responsibility; smisel; svoboda; učenci; učitelji