Remarks on neurocontrol of the hand and significance of afferent input - Šarabon, Nejc (Zdravniški vestnik, 2004)
Članek podaja nekatere komentarje našega razumevanja o kontroli gibanja roke. Začenjamo s podajanjem trenutnega znanja o motoričnem obnašanju in izvajanju gibanja. Sledi razlaga kompleksne narave kontrolnega sistema za gibanje, ki združuje periferne senzorične informacije, obstoječe gibalne programe motoričnega spomina subkortikalnih centrov ter informacije različnih primarnihin sekundarnih kortikalnih področij tako motoričnih kot senzoričnih. Nadalje opisujemo sekvenčno naravo procesov, kotso odločanje, načrtovanje, oblikovanje odgovora in izvedba, ki se združujejo v procesu kontrole izvedbe smiselne motorične naloge. V poglavju, ki sledi, je poudarjen pomen senzoričnega dotoka, s poudarkom na proprioceptivnem, pri oblikovanju in vodenju giba. Prispevek je sklenjen z opisom raziskovalnih pristopov za proučevanje vloge, ki jo imajo senzorične informacije pri spreminjanju živčnihsistemov. Končno je predstavljena metoda električne stimulacije cele roke, ki se zdi obetavajoča metoda za raziskovanje senzorično-motoričnih integracijskih mehanizmov roke.
Keywords: Aferentne poti; Afferent Pathways; električna stimulacija; Gibanje; Hand; Innervation; lokomocija; Motor Activity; Motor Neurons; Motorična aktivnost; Motorični nevroni; Movement; Physiology; Propriocepcija; Proprioception; Roka; živčna kontrola