Pomen določanja serumskih transferinskih receptorjev - Vogrin, Bernarda (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Transferinski receptorji so transmembranski proteini, ki imajo ključno vlogo v presnovi železa. Omogočajo transport na transferin vezanega železa v celice. Kadar je potreba po železu velika, celice pomnožijo transferinske receptorje. Koncentracija serumskih transferinskih receptorjev je sorazmerna koncentraciji membranskih receptorjev in odslikava celotno eritropoetsko dejavnost. Zaključki. Topne receptorje lahko določamo v serumu z imunološkimi preiskavami. Z merjenjem koncentracije transferinskih receptorjev v serumu lahko količinsko merimo stopnjo pomanjkanja železa in ločimo med anemijo zaradi kroničnih bolezni in anemijo zaradi pomanjkanja železa. Pri stanjih s pospešeno eritropoezo lahko spremljamo aktivnost bolezni. Primerni so za spremljanje zdravljenja s humanim eritropoetinom. So zelo občutljiv kazalec eritropoeze, pogosto lahko celo nadomestijo citološki pregled kostnega mozga. Različna fiziološka stanja (nosečnost) in vnetja ne vplivajo na koncentracijo serumskih transferinskih receptorjev.
Keywords: Anemia; Anemija; Erithropoiesis; Eritropoeza; Protein transport; Protein, transport