Aluminium and magnesium based metal matrix composites - Kainer, K. U. (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Kompoziti s kovinsko osnovo, ojačani s keramičnimi delci ali vlakni se danes že uporabljajo kot deli zavornega sistema in motorjev z notranjim izgorevanjem. Razvite so tudi posebne vrste teh mateialov, ki so uporabni na področju energetike in informatike. Uporabnost kompozitnih materialov je vsestranska, ker lahko njihove lastnosti prilagajamo potrebam uporabe. Možne so številne kombinacije materialov (kovinska osnova / keramična ojačitev) in postopkov njihove izdelave. Kompoziti, ki se uporabljajo kot konstrukcijski materiali so najpogosteje sestavljeni iz lahke kovinske osnove in keramičnih delcev ali vlaken. Prispevek obravnava predvsem dosežene lasnosti in možnosti uporabe kompozitov z osnovo iz Al ali Mg zlitin, ki so diskontinuirno ojačane s SiC ali ?$Al_2O_3$? delci oziroma kratkimi vlakni.
Keywords: kompozitni materiali; lastnosti; uporaba