Projektno financiranje železniške infrastrukture - Romih, Dejan (Naše gospodarstvo, 2007)
V prispevku predstavljamo model BOT (angl. Build, Operate, Transfer), model financiranja razvoja železniške infrastrukture v Republiki Sloveniji. Za to obliko projektnega financiranja je značilno, da podeli država gostiteljica zasebnemu projektnemu podjetju ali konzorciju koncesijo za izgradnjo in upravljanje javne infrastrukture, koncesionar pa se poleg tega s podpisom koncesijske pogodbe zaveže, da bo priskrbel manjkajoče vire financiranja in po koncu koncesijskega obdobja brez dodatnih transakcijskih stroškov prenesel vse lastninske pravice iz projekta nazaj na koncendenta.
Keywords: Slovenia; Slovenija; železniško gospodarstvo; železnice; železniške proge; gradnja; financiranje; koncesije; javni sektor; public sector; privatni sektor; partnerstvo