Digitization of hungarian military registers - Szerényi, Ildikó (Moderna arhivistika, 2018)
Obvezna vojaška služba je na Madžarskem obstajala skoraj 300 let (1715-2004) in je tako vplivala na življenje številnih družin. Študija podaja pregled projekta digitalizacije vojaških registrov, ki jih hrani Madžarski državni arhiv. Zgodovina vojaškega registra sega v šestdeseta leta 20. stoletja, ko je bilo to arhivsko gradivo zbrano po okrožnih arhivih in mikrofilmano v mikrofilmskem laboratoriju državnega arhiva v Budimpešti. Čeprav je zbirka izredno pomembna za družinske in znanstvene raziskave, je desetletja ostala skoraj neznana. Po digitalizaciji mikrofilmov so digitalizati postali dostopni preko spleta, javnost pa jih je odlično sprejela.
Keywords: access; archival science; arhivistika; digitalizacija; digitization; dostop; družinske raziskave; Hungary; Madžarska; microfilm; mikrofilm; military registers; research; vojaški register