Numerical modeling of dust lifting from a complex-geometry industrial stockpile - Novak, Lovrenc (Strojniški vestnik, 2015)
Glavna okoljska in varnostna problematika, ki se pojavi pri transportu in shranjevanju razsutega tovora, je povezana s pojavom prašenja. Pri shranjevanju tovora na velikih odprtih deponijah, kot jih običajno srečamo v tovornih pristaniščih, je prašenje še posebej problematično zaradi izpostavljenosti deponije vetru. Prihaja do vetrne erozije in odnašanja finih delcev, kar pomeni onesnaženje okolice ter resno tveganje za zdravje ljudi zaradi delcev v zraku. V prispevku so obravnavane vetrovne razmere in pojav prašenja na Evropskem Energetskem Terminalu (EET) v Luki Koper, ki je namenjen shranjevanju in pretovoru premoga in železove rude. EET je tekom celega leta občasno izpostavljen močnim vetrovom severovzhodne in vzhodne smeri (burja) ter zahodne smeri (tramontana), ki zlahka povzročijo dviganje in odnašanje prašnih delcev z deponije.
Keywords: emisije prahu; emisijski faktor; hitrost vetra; odprta deponija; prašenje; računalniška dinamika tekočin