Linear body measurements of Cika cattle in comparison to Pinzgauer cattle - Kastelic, Miran (Acta agriculturae Slovenica, 2005)
Študija proučuje telesne mere in njihova razmerja pri ogroženi slovenski avtohtoni pasmi cikasto govedo. Izmerjenih je bilo več kot tri četrtine celotne populacije krav, rezultate meritev pa smo primerjali z rezultati raziskave telesnih mer, ki je bila opravljeni pri cikastemu govedu pred šestinstiridesetimi leti. Zaradi velike neizenačenosti lastnosti zunanjosti, so bile živali razdeljene v tri skupine: cikasti tip, delni-cikasti tip in pinzgavski tip. Živali delnega cikastega tipa so bile večje od živali cikastega tipa, živali pinzgavskega tipa pa večje od živali delnega cikastega tipa. Razmerja med posameznimi linearnimi meritvami so bila pri vseh treh skupinah enaka. Prav tako so bila razmerja enaka v primerjavi s starim tipom cikastega goveda. Za iskanje živali v pinzgavskem tipu smo uporabili objektivno metodo - klastersko analizo z delitvijo v tri in v štiri skupine. V skupini z največjimi živalmi smo opazili nekatere tendence sprememb razmerij telesnih mer, ki so značilne za pinzgavsko pasmo govedi. Celostno pa so bila razmerja v tej skupini bolj podobna razmerjem, ki smo jih ugotovili pri cikastemu tipu kot razmerjem, ki smo jih ugotovili pri današnjemu oz. pinzgavskemu govedu izpred šestinstirideset let.
Keywords: govedo; pasme; cikasto govedo; telesne mere; Slovenia; Slovenija