SILVESTROV KOLAČ Ce imajo že šoferji svoj ko-tiček, zakaj ga ne bi imele Se gospodinje? Tako smo mo-drovali v urediuštvu, ko smo se odločili, da bomo pričeli tudi z rubriko zu gospodinje-. Kaj posebnega seveda ne bo v njej. Skušaa bomo le sve-tovati to in ono ter vam, dra ge bralke, posredcvati pre-skušene recepie pretežno ce-nene juhe, glivae jed), sladi-ce... In ker smo pred Novim le-tom, seveda nekaj za na slav-nostno mizo. Ker vedno več ljudi preživl silvestrsko noč doma, najprej nekaj o sloves-ni večerji. Ta je lahko poce-ni, lahko pa precej prizadene družinski prorafiun, če boste preveC razsipne! Zato ne po-zabite, da je pred vami naj-daljši mesec in vsak dan bo treba napolniti vse želodce, ki sedejo za mizo. Pa ne le prehrana v janu-arju, tudi številnl izdatki za razna darila bodo moftno se-gli v »družinski žep«. Zato sestavite silvestrski jedilnik kar se le da skrbno. Ce začnemo pri okraskih za jelko, lahko mui6ikaj pri-hranite. Saj ni treba kupova- ti dragih obeskov! Jelka, kl jo boste »pobelili« s kosml vate, na veje pa obesili kar doma spečene kekse in nekaj kupljenih bonbonov, bo otro-kom še najbolj všeč! Se po-sebno, če bo pod njo veliko zavojev z darili. Saj nl treba kupovati dragih »»mehanizi-ranih« igrač, ki se bodo hl-tro pokvarile in odšle v po-zabo! Nove copate za Tonfi-ka, pa nova šolska torba za Metko in nekaj sladkarij tu-di zadosti otroškim željam. Kupite jim tisto, kar res po-trebujejo, ne pa tisto, kar »sosedov« že ima, češ, da ne bo kompleksov! Ko smo ob novoletni jelki posedli okola mise, je prav, če izgleda ta bogato, drugače kot vsak dan Nikakor pa ni res, da brez dragega. seveda kupljenega narezka ne bc pe-stra. Neverjetno ve)iko de-narja lahko zapravite za na-rezek, ki se do zgottajifc ju-tranjih ur osuši in izgubi vso privlačnost. še najbolj vam bodo člani družine hvaležni, Ce boste vsakemu ali vsaj večini sku-hali njihovo najljubše jed. Res bo s tem nekai ve^ dela, toda vsakdo bo laiiko med ponujenlmi jedmi našel svo-jo ^najljubšb — to pa največ velja! In ker pač ne vemo, katera je vaša najljubša jed, vam danes za uvod posredujemo nasvet, kako lahko doma hi-tro in poceni speiete dober marmorni kolač. ¦ Lahko ga naredite na več, že preskuše-nih načinov, lahko ga speče-te že dan prej in bo počakal do drugega leta, lepo okra-šen pa lahko nadomesti kar torto. Za marmorni kolač potre-bujete: 5 skodelic ostre, bele moke, 2,5 skodelice sladkorja, 2 sko-delici mleka, dobro osminko kg masla ali margarine, tri jajca, pecilni prašek, nariba-no limonino lupino, dve žlicl mlete čokolade ali kakaa, dve žlici ruma tn maščoba za na-maz pekača (živil n- potreb-no tehtati, za mero vzemite 1 dl velik kozarec all skode-lico). Penasto umešajte niaslo, rumenjake, sok In lupdno pol limone ter sladkor. Dodajte mleko in moko s pecilnlm praškom. To zmešajte in do dajte sneg tren beljakov ter rum. Polovlco .-nase stresite v pekač, ostaiiku pa primešajte kakao ali mleto. čokolado in • žlico mleka. Dajte še to v pe-kač in pecite 50 do CO minut pri temperatun 200 stopinj. Pečenega potresite s sladkor-jem v prahu. Da se vam kolač ne bl prl-jel, z maščooo namazan pe kač potresite z drobtinami! Kolač lahko narecbte v vefi ¦različicah: masi lanko doda-ste tudi dve pesti mletih ore-hov, mandljev, kofcoscve mo-ke ali rozin in maJo tnleka; maso s kakaom all brez spe-čete, ohlajen kolač večkrat počez prerežete, kolute po-škropite z rumom ali močno, pravo kavo, jih namažpte s kremo m okrasite kot torto; kose kolača v sKodelicah po lijte z malinovcem za otroke in rumom za odrasle, prelijte s pudingom, kl vam najbolj ugaja in okrasite s stepeno sladko smetano.