Pomen prastarševstva in razumevanje vloge prastaršev - Hvalič Touzery, Simona (Javno zdravje, 2017)
Namen: V sodobnem svetu se je v zadnjih letih zaradi demografskih sprememb močno povečalo število štirigeneracijskih družin. O vlogi prastaršev v družinah je malo znanega. Z raziskavo želimo ugotoviti vlogo prastaršev v življenju pravnukov, pomen prastarševstva za prastarše in vnuke ter lastno dojemanje vloge prastaršev. Metode: Uporabili smo kvalitativni raziskovalni pristop. Podatke smo zbirali s poglobljenimi individualnimi intervjuji. V raziskavo smo zajeli 7 prastaršev in 9 pravnukov, znotraj štirih štirigeneracijskih družin. Analiza temelji na uporabi utemeljene teorije. Uporabili smo odprto kodiranje in induktivno metodo. V raziskavi smo se opirali na model/teorijo medgeneracijske solidarnosti. Rezultati: V rezultatih smo prepoznali 7 kategorij, 17 podkategorij ter 111 kod. Združili smo jih v tri teme: vloga prastaršev v življenju pravnukov, pomen prastarševstva in lastno razumevanje vloge prastaršev. Sklepi: Z raziskavo ugotavljamo, da prastarši lastno vlogo dojemajo kot nedefinirano in posledično fleksibilno. Odnosi prastaršev s srednjima dvema generacijama (otroki in vnuki) so ključni za oblikovanje dobrega kakovostnega odnosa med prastarši in pravnuki. V pristnem odnosu prastarševstvo doprinese h kakovosti življenj prastaršev, pravnuki pa so poleg različnih vrst opore deležni tudi priložnosti, da bolje razumejo starost in jo sprejemajo. Prastarševstvo je slabo raziskano in potrebne so nadaljnje ter bolj poglobljene raziskave za boljše razumevanje pomena prastarševstva in vpliva prastaršev na življenje pravnukov.
Keywords: medgeneracijska solidarnost; prastarši; pravnuki