Štiriletno spremljanje bolnikov po goniotrepanaciji - Hudovernik, Mojca (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Namen prispevka je prikazati urejenost glavkomske bolezni 4 leta po goniotrepanaciji. Metode. V retrospektivno študijo smo vključili vseh 32 bolnikov (50 oči), pri katerih je bila na našem oddelku narejena goniotrepanacija po Fronimopoulosu brez uporabe antimetabolitov zaradi dekompenziranega primarnega glavkoma odprtega ali zaprtega zakotja ter psevdoeksfoliativnega glavkoma med januarjem 1995 in majem 1996. Uspešnost operacije smo ocenjevali s stabilnim vidnim poljem in izgledom papile očesnega živca ter očesnim tlakom (IOP) pod 21 mm Hg 4 leta po opravljeni operaciji. Rezultati. IOP je pred operacijo v povprečju znašal 27 mm Hg, 1 leto po operaciji 15 mm Hg in po 4 letih 14 mm Hg (povprečno znižanje IOP je torej 48%). 1 leto po operaciji je bil IOP pri 37 očeh (74%) pod 21 mm Hg brez, pri 12 (24%) pa ob dodatnem lokalnem medikamentoznem zdravljenju. Čez 4 leta je bilo potrebno dodatno lokalno zdravljenje pri 54% oči. Le pri 2 bolnikih (4%) je bila kmalu po operaciji narejena revizija (pri enem zaradi Tenonove ciste, pri drugem pa zaradi hipotonije). Pri 1 očesu (2%) pa je prišlo do medoperativne subhoroidalne ekspluzivne krvavitve in nato posledične atrofije očesa. Pri 19 očeh (39%) je v 4 letih po operaciji katarakta napredovala. Uspešnost operacije po 4 letih je bila torej 94%; pri 22 očeh (44%) brez dodatnega zdravljenja, pri 25 očeh (50%) je bilo potrebno dodatno lokalno medikamentozno zdravljenje, pri 2 očeh (4%) pa je bil potreben ponovni poseg. Zaključki. Menimo, da je goniotrepanacija ustrezna operativna metoda pri primarnih glavkomih in psevdoeksfoliativnem glavkomu tudi brez uporabe antimetabolitov.
Keywords: Filtering surgery; Filtracijska operacija; Glaucoma; Glavkom; kirurško zdravljenje; Očesni živec; oftalmologija; Optic nerve; Vidna polja; vidni živec; Visual fields