Thinking god—today? - Zaborowski, Holger (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Prispevek se ukvarja z vprašanjem o možnosti mišljenja Boga v današnjem času. Poudarja nujnost sodobnih prevodov tradicionalnega govora o Bogu v sodobnem času, za katerega je značilna »odsotnost«, »smrt« ali »zaton« Boga. Esej najprej izpostavi pojav »pobožnega« ateizma, ki je naklonjen religiji; predstavi poskus funkcionalne utemeljitve religije in vere v Boga, nato pa ta poskus kritizira zaradi njegovega človeškega, preveč človeškega dostopa do Boga in zaradi njegove krožnosti; namesto tega se loti drugačnega mišljenja Boga, pri čemer nakaže mesto izkušnje dobrohotnosti kot poti do Boga
Keywords: “pious” atheism; »pobožni« ateizem; benevolence; bog; dobrohotnost; God; misliti boga; nihilism; nihilizem; thinking God