Država in (nove) religije v Sloveniji - Lesjak, Gregor (Teorija in praksa, 2008)
Skupina religiologov je v začetku leta 2004 ustanovila svojo versko skupnost, Cerkev svete preproščine, in njeno delovanje prijavila državi, da bi preučila in nemara odpravila nekatere zaplete v postopku registracije verske skupnosti. Razmeroma enostaven, praktično naravnan projekt je v slabih petih letih prerasel v študijo primera "slovenske religijske tranzicije" in zrcalne podobe širšega procesa krepitve vloge večinskih cerkva v novih demokratičnih državah. K eksperimentu in pričujočemu poročilu je največ prispevala država. Cerkev svete preproščine je postala prva slovenska verska skupnost, ki je država ni hotela registrirati, čeprav za to ni imela nobenega opravičljivega razloga. Država je v primeru Cerkve svete preproščine prvič v Sloveniji javno podvomila tudi o religijski naravi katerekoli verske skupnosti, čeprav za to ni imela potrebnih pooblastil. Končni rezultat študije predstavlja urejena zaloga novega znanja, ki ni majhna, vendar le-to v praktičnem oziru ni spodbudno: pravna država nastajajoči verski skupnosti ni zagotovila orodja, s katerim bi se lahko učinkovito zoperstavila samovolji oziroma nestrokovnosti državnega organa.
Keywords: Država in cerkev; State and church; Verske skupnosti; Religious communities; New spiritual movements; Nova duhovna gibanja; Pravni položaj; Legal status; Slovenia; Slovenija