Stigma as an attribute of oppression or an agent of change - Zorc-Maver, Darja (Acta neophilologica, 2020)
Namen prispevka je opis procesov stigmatiziranja in zatriranja žensk kot jih prikaže av-torica Bernardine Evaristo v svoji knjigi Girl, Woman, Other. V knjigi nastopajo liki dvanajstih žensk, ki so si med seboj izredno različne, vendar jim je skupno to, da se vsaka na svoj način sooča s stigmatizacijo, nerazumevanjem in socialno izključenostjo. Socialna konstrukcija stigme pozroča socialne neenakosti stigmatiziranih. Skozi pripovedi stigmatiziranih in refleksijo svojega položaja stigmatizirane ženske v romanu postanejo nosilke sprememb in ne zgolj žrtve zatiranja.
Keywords: angleška književnost; English literature; Evaristo, Bernardine; gender; oppression; racism; rasizem; spol; stigma; zatiranje