Evaluation of public expenditure on economic growth of the peripheral Slovenia with input-output model - Kuhar, Aleš (Acta agriculturae Slovenica, 2005)
Slovenija se sooča z razlikami v gospodarski razvitosti med regijami, kljub deklarativno izraženem pomenu, ki ga uravnoteženemu regionalnemu razvoju posveča politika. Po pristopu k EU naj bi k zmanjševanju regionalnih razvojnih razlik pripomogli finančni mehanizmi Skupnosti, ki vplivajo na dinamiko gospodarske rasti regij. Te finančne mehanizme sestavljajo nekateri segmenti Skupne kmetijske politike, Strukturni in Kohezijski sklad ter iniciative Skupnosti. V članku so ovrednoteni gospodarski učinki teh finančnih instrumentov v sintetični regiji Periferna Slovenija z izgrajenim regionalnim modelom Input-Output za sedanje finančno obdobje (2004-06) in naslednjo finančno perspektivo (2007-13). Rezultati kažejo, da analizirani transferji lahko opazno spodbudijo ekonomsko rast Periferne Slovenije, se posebej v naslednji finančni perspektivi, primerjave z učinki na nacionalni ravni pa napovedujejo zaostajanje regije. To potrjuje pričakovanja o nadaljnjem povečevanju regionalnih razlik v Sloveniji.
Keywords: economy; finance; gospodarstvo; Slovenia; Slovenija; regije; regionalni razvoj; EU; modeli