Turistični dom v Polhovem Gradcu tudi uradno odprt Po kakih dveh letih mirovanja, je turistič-ni dom v Polhovem Gradcu, okrog katerega se je dvigalo toliko prahu, te dni znova odprl svoja vrata. Pravzaprav jih je novi najemnik Dušan Kmetič, ki je ponujeno priložnost (bil je izžreban med večimi kandidati za novo najemništvo) zgrabil z obema rokama: po-djetni mož je temeljito obnovil vso notra-njost zgradbe (še zlasti kuhinjo, kjer je bilo treba obnoviti praktično vse), preuredil in izboljšal je sanitarije, popravil streho nad jedilnico in veceji, marsikaj pa je postoril tudi v sami (ožji) okolici doma. Prvi gostje so vstopili 1. maja, uradno pa je bil dom odprt mesec dni kasneje — 1. junija. »Dolgo sem iskal kak podoben prostor, potem pa sem našel tega in sicer prek malih oglasov,« nam je povedal Dušan Kmetič, ki je sicer doma iz Trzina. »Škoda, ker je vse tako propadalo. Pa sem vzel nekaj kredita in delal. Rok za odprtje so mi dali do 1. maja. Ne pričakujem, da se bodo vložena sredstva kmalu povrnila, še počasneje pa se bo najbrž vračal izgubljeni renome doma.« V teh kislih dneh Dušan Kmetič in njegovi domači, ki mu pomagajo najbrž nitnajo veli-ko dela. Največ gostov pride z lepim vreme-nom, ko poromajo cele trume izletnikov proti okoliškim hribom. Izjema so mladopo-ročenci (ohceti) in skupine maturantov, ki naročajo rezervacije ob koncu tedna. In s čim lahko gostom te dni postrežejo v turističnem domu v Polhovem Gradcu? »Hišna poslastica naj bi bila predvsem divja-čina: srnji ragu, srnjakov golaž in zrezki iz divjačine. Na voljo pa so tudi razne kmečke jedi, ajdovi žganci, pograjska rezina, skutni žličniki in še kaj. Zdaj razmišljam, da bi vsako soboto povabili še kak ansambel, da bi poskrbel za pravšnje vzdušje; pripravlja-mo pa tudi Dan piva, h kateremu bi radi pritegnili tudi popularnega Rifleta-Švejka«, pravi Dušan Kmetič. BRANKO VRHOVEC