Lo sguardo attraverso il mito - Prosenc, Irena (Ars et humanitas, 2015)
Prispevek obravnava lik pesnika, izoblikovan prek pogleda drugega in hkrati prek prizme mitološke pripovedi, v dveh delih Claudia Magrisa: kratkem proznem delu Saj razumete (Lei dunque capira) in romanu Na slepo (Alla cieca). V prvem besedilu podobo pesnika izoblikuje Evridikin glas. Besedilo prek Evridikinega pogleda zre na mit o Orfeju, ga aktualizira in morda tudi banalizira. Roman Na slepo prek mita o Argonavtih, prepletenega z Odisejevim in Orfejevim mitom, razmišlja o tem, komu pripada pripovedni glas, ali je avtobiografska pripoved sploh lahko verodostojna ali pa je - hkrati z mitološko pripovedjo - nemara le "réclame" in torej predstavlja izkrivljen pogled na osebni, zgodovinski in mitološki spomin. Magris se hkrati sprašuje, ali v sodobni književnosti še obstaja trden pripovedni glas ali pa je ta razdrobljen in negotov glede lastne identitete. V obeh delih je mit torej osrednji element, ki omogoči vpogled v nekatera pomembna metaliterarna vprašanja. "Mit in pogled" tako postane "pogled skozi mit" in hkrati zrcaljenje pogleda: "Nisem se videl, ne poznam se. Če pa mi vi to poveste, vem in lahko pripovedujem."
Keywords: Argonauts; Argonavti; figure of the poet; italian literature; italijanska književnost; lik pesnika; literarne študije; Magris; Magris, Claudio; miti; mythology; myths; narrator; Orfej; pripovedovalec