Modeliranje naključnih termomehanskih napetostno-deformacijskih stanj - Nagode, Marko (Strojniški vestnik, 2006)
Deformacijski postopek je najbolj razširjena metoda napovedovanja dobe trajanja dinamično obremenjenih delov na področju malociklične trdnosti. Uporablja se tako pri nizkih, srednjih kakor tudi visokih temperaturah, če je temperatura med obratovanjem nespremenljiva. Deformacijski postopek je računsko izjemno hiter in narekuje le uporabo analiz elastičnosti s končnimi elementi. Zaradi številnih prednosti, razširjenosti in potencialnih možnosti je bil prilagojen tako, da je uporaben tudi za spremenljive temperature. Napetostno-deformacijsko stanje je popisano s Prandtlovimi operatorji. Postopek temelji na stabilnih histereznih zankah, pri čemer lezenje ni upostevano. Analiziran je tudi vpliv filtriranja konic sunkov. Narejena je primerjava izsledkov raziskav z rezultati meritev in Skeltonovim modelom.
Keywords: utrujanje termomehansko; enačbe konstitutivne; stanja napetostno-deformacijska; modeliranje; natezni preizkus; utrujanje materiala; napetost; deformacije; temperaturna odvisnost