Femicid - Podreka, Jasna (Annales. Series historia et sociologia, 2019)
Avtorici v prispevku odgovarjata na vprašanje, zakaj se vpeljava pojma femicid za poimenovanje nasilnih smrti in umorov žensk zdi nujna in tudi upravičena. Pri tem izhajata iz predpostavke, da je poimenovanje in definiranje na novo prepoznanih oblik zatiranja žensk ključnega pomena za reševanje tovrstnih problemov in preprečevanje teh in podobnih pojavov. Pri odgovarjanju na zastavljena vprašanja se skozi tekst naslanjata na tuje in domače empirične raziskave ter znanstvena besedila, ki dokazujejo upravičenost takšnih domnev.
Keywords: femicid; intimnopartnerski odnosi; intimnopartnersko nasilje; Moški; Nasilje; partnerske zveze; spolna neenakost; terminologija; Umori; Ženske