Biomarkers in routine diagnosis of pleural effusions - Nemanič, Tiva (Zdravniški vestnik, 2018)
Izhodišče: Biokemijska analiza plevralnega izliva (PI) je prvi korak pri diagnosticiranju PI. Namen študije je bil ugotoviti uporabnost bioloških označevalcev, ki se uporabljajo pri rutinskem diagnosticiranju. Metode: V retrospektivno analizo smo vključili plevralne vrednosti proteinov, laktat dehidrogenaze (LDH), alfa amilaze, pH in glukoze 433 bolnikov, ki so bili obravnavani na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik v obdobju enega leta, in jih primerjali glede na vzrok izliva. Rezultati: Vzrok PI so bile v večini primerov maligne (n = 154) ali infekcijske bolezni (n = 108). Pri 94 bolnikih je bil vzrok srčno popuščanje, v 54 primerih druge bolezni, v 23 primerih pa vzrok PI ni bil določen. Z uporabo Lightovih meril je bila večina PI pravilno opredeljena kot transudat ali eksudat (97,1 %). V skupini paramalignih plevralnih izlivov smo zaznali pomembno nižje plevralne vrednosti LDH (p < 0.0005) in proteinov (p < 0.0005) ter višje vrednosti ph (p < 0.0005) v primerjavi z malignimi plevralnimi izlivi. Zaključek: Z raziskavo smo potrdili, da z določitvijo plevralnih vrednosti LDH in proteinov pomembno zmanjšamo spekter diferencialne diagnostike PI, zato sta med najpomembnejšimi biokemičnimi parametri v rutinski diagnostiki. Statistično značilne visoke vrednosti plevralnega LDH in proteinov ter vrednosti pH pod 7.32 nam lahko služijo kot dodaten pripomoček pri ločevanju malignih od paramalignih izlivov. Določanje glukoze in AA v PI je smiselno in uporabno le v nekaterih primerih.
Keywords: Biološki označevalci; Biomarkers; Lightova merila; Light's criteria; Maligni plevralni izliv; paramalignant effusion; paramaligni plevralni izliv; Pleural effusion; Pleural effusion, malignant; Plevralni izliv