Restrictions on alcohol sales during nighttime hours and protection of health and safety of children from alcoholic families - a comparative legal perspective - Wilanowska, Monika (Medicine, law & society, 2024)
Otroci, ki odraščajo v družinah, kjer so prisotne težave z alkoholom, se pogosto spopadajo s številnimi težavami na področju telesnega in duševnega zdravja kot tudi z negotovostjo. Ena od prednostnih nalog držav pri izvajanju protialkoholne politike bi morala biti zagotavljanje njihove varnosti. Ukrep, ki ga je mogoče uporabiti za zmanjšanje dostopnosti alkohola, je omejitev prodaje alkoholnih pijač na območju določenih enot lokalne samouprave ali države kot celote. Analiza predpisov Poljske, Anglije, Walesa in Litve kaže, da ima vsaka od njih drugačen pristop k alkoholni politiki. Vse izbrane države so v pravni sistem, uvedle rešitve, ki omogočajo omejevanje ali preprečevanje prodaje alkoholnih pijač v nočnem času. Kljub temu so pravila za njihovo uporabo različna. Učinkovita uporaba takšnih rešitev lahko zato v praksi privede do zmanjšanja količine alkoholnih pijač, ki se uživajo na tem območju, kar lahko posledično izboljša položaj otrok v družinah, v katerih se pojavljajo težave z alkoholom.
Keywords: alcohol policy; children protection; legal solutions; local government tasks