Načrtovanje in optimiranje avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemov - Lerher, Tone (Strojniški vestnik, 2006)
V predloženem prispevku je predstavljen model za načrtovanje in optimiranje avtomatiziranih regalnih skladiščnih sistemov za delo v enem in več hodnikih. Zaradi zahtevanega pogoja o tehnično zelo zmogljivem in stroškovno sprejemljivem skladiščnem sistemu, predstavljajo namensko funkcijo v računskem modelu načrtovanja najmanjši skupni stroški. Namenska funkcija združuje elemente statičnega in dinamičnega dela skladiščnega sistema ter investicijske in obratovalne stroške skladišča. Zaradi nelinearnosti, večparametričnosti in diskretne oblike namenske funkcije smo za optimizacijo projektnih spremenljivk uporabili metodo genetskih algoritmov. Prikazana je analiza izbranega regalnega skladisšnega sistema, pri dveh različnih sistemih regalnega dvigala za delo v enem in več hodnikih. Ugotovili smo, da so stroškovno optimalne rešitve skladišč nahajajo v področju visokih in dolgih skladiščnih regalih, kar vpliva na zmanjšanje števila regalnih hodnikov in števila regalnih dvigal ter skupno na celotne stroške skladišča. Rezultati analize so pokazali, da je izbira posameznega sistema regalnega dvigala, za delo v enem ali več hodnikih, izrazito odvisna od zahtevane pretočne zmogljivosti skladišča. Predloženi model predstavlja uporabno in prilagodljivo orodje za načrtovanje skladiščnih sistemov ter izbiro posameznega sistema regalnega dvigala za delo v enem ali več hodnikih v postopku načrtovanja regalnih skladiščnih sistemov.
Keywords: skladišča; avtomatizacija; načrtovanje; optimiranje