Moda - družbena vzgoja okusa - Žagar, Janja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2015)
Pogajalsko razmerje med modo (oz. modno ponudbo in osebno izbiro (in rabo) je eden od ključnih gradnikov pojma osebni videz. Prispevek sledi tistim teoretičnim mislim, ki razlagajo modo kot družbeni diskurz o primernem in imenitnem, o lepem in grdem, o moškem in ženskem, o zdravem in uglednem ..., torej kot družbeno (pri)silo, ki disciplinira okus in primernost izbire. Prispevek ilustrira načine stratificiranja modnih izdelkov in storitev, s katerimi izbrani deležniki (množični mediji, proizvajalci in trgovci) modne industrije soustvarjajo modo in usmerjajo potrošnika.
Keywords: oblačilna kultura; fashion; moda; modna industrija; osebni videz