Employee ownership as a form of economic democracy - Erdal, David (Teorija in praksa, 2012)
Članek ponuja kritiko prevladujočega konvencionalnega modela, ki je ekonomijo pripeljal na rob propada - modela, ki predvideva neuspeh demokratično strukturiranih podjetij v lasti zaposlenih. Članek predstavi nasprotno - uspeh, ki so ga dosegla demokratično strukturirana podjetja v lasti zaposlenih. Dve študiji primera - John Lewis Partnership v Veliki Britaniji in Mondragon v Španiji - kažeta, da demokratsko strukturirana podjetja lahko poslujejo izrazito uspešno. Predstavljeni so dokazi, da ljudje uživajo z demokratskim lastništvom.
Keywords: Economic democracy; Ekonomska demokracija; Enterprises; Podjetja; Zaposleni; Employees; Lastništvo; Ownership; economics; ekonomija